Omul de castane – Soren Sveistrup

Titlu : Omul de castane

Autor: Soren Sveistrup

Editura: Trei

Anul apariției: 2018

Număr pagini: 619

Cartea de debut a lui Soren Sveistrup este o aventură polițistă daneză ce te ține cu sufletul la gură, plină de actiune, intrigi și răsturnări de situație.

Pentru Naia Thulin, Departamentul de Omucideri nu este ceva permanent. Ea încearcă din greu să intre în grațiile lui Nylander, seful ei, pentru a-i scrie acea scrisoare de recomandare de care are nevoie ca să fie trasnferată în NC3, Departamentul de Crime Cibernetice. Dar Nylander nu se poate hotărî să renunțe la o polițistă care, deși tânără, pare să aibă o sclipire aparte.

În curând Naia, Nylander și întreg departamentul lor se trezesc pe cap cu un nou coleg, care la început pare leneș și dezinteresat, și nu scapă de bârfele malițioase ale celorlalți- Mark Hess a fost transferat de la Europol datorită unor probleme, dar nu plănuiește să rămână aici. Își concentrează resursele încercând să pledeze în fața superiorilor săi pentru revenire, care, însă, pare pe zi ce trece un vis tot mai greu de realizat.

Cei doi sunt trimiși să investigheze crima unei femei găsite cu brațul tăiat, și o figurină de castane este găsită la locul faptei.

Ministrul Rosa Hartung abia începuse să reapară pe scena politică după o perioadă de doliu în comemorarea fiicei sale, dispărute cu un an în urmă. Cazul dispariției sale era clasat ca elucidat, un bărbat schizofrenic cu porniri sado-masochiste mărturisind că a violat-o, omorât-o, ciopârțit-o și apoi îngropat-o pe fată în pădure, pe bucăți. Rămășitile ei nu au fost găsite însă niciodată, criminalul spunând că luciditatea îi devenise oscilantă după momentul înfăptuirii crimei.

Cazul fusese clasat, însă pare să reiasă la lumină, cu insistențele lui Hess, mânat de o intuiție sumbră, îndoiala lui Thulin, împotrivirea lui Nylander, căruia acest eșec al departamentului i-ar deteriora imaginea, dar și acelorlalți doi polițiști care se ocupaseră de caz, ce zeflemesc și cârtesc îmoptriva lui Hess. Dar apare și a doua victimă, apoi a treia, toate acompaniate de figurine castane, cu amprentele fiicei considerate moarte ale ministrului Rosa pe ele, ce, află cei doi detectivi, obișnuia, împreună cu cea mai bună prietenă a ei, să facă astfel de figurine și să le vândă împreună cu limonadă rece, la un stand improvizat pe marginea drumului, în fiecare vară.

Rosa, în ciuda intențiilor sale bune și sincere față de viață și societate, în ciuda tuturor eforturilor sale, pare să aibă mulți dușmani, și un trecut tenebros, care pare a renaște din cenușa amintirilor, gata să o tragă spre un hău adânc, mirosind a moarte și răzbunare,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s