
Titlu: Ucenicul arhitectului
Autor: Elif Shafak
Editura: Polirom
Colecția: Top 10
Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 568
Nu știu dacă autorii își aleg singuri subiectele sau dacă subiectele le ies cumva în întâmpinare. […] Ideea romanului mi-a venit pentru prima oară într-o după-amiază însorită, În Istanbul, pe când mă aflam într-un taxi blocat fără speranță în trafic. Mă uitam supărată pe geam, fiindcă întârziasem deja la o întâlnire, când privirea mi-a alunecat peste drum, către o moschee ce se înălța aproape de țărmul mării.[…] Un țigănuș stătea pe zidul de alături, bătând într-o cutie de tinichea întoarsă cu gura în jos. Mi-am zis că, dacă traficul nu se urnește curând, n-ar fi rău să născocesc o poveste cu maestrul Sinan și o șatră de țigani. Apoi taxiul a luat-o din loc și am uitat cu totul de ideea asta până când, o săptămână mai târziu, am primit prin poștă o carte. […] O imagine din carte mi-a atras atenția: un portret al sultanului Soliman, înalt și chipeș în caftanul lui. Dar nu el, ci figurile din fundal m-au intrigat cel mai tare. În fața moscheii erau un elefant și un cornac, spre marginea tabloului, de parcă ar fi fost gata să o ia la goană […]. N-am putut să îmi iau ochii de la imaginea asta. Astfel, povestea m-a găsit pe mine. -Ucenicul arhitectului, fragment din nota autoarei.
Acțiunea acestui roman de ficțiune istorică se petrece la sultanatul turcesc din Istanbul. Personajul principal, Jahan, rămâne orfan când mama sa este ucisă cu brutalitate de către tatăl lui vitreg. La rândul său, tatăl vitreg al băiatului este crescător de elefanți, iar pe Jahan o să-l lege o prietenie pe viață de Chota, puiul de elefant alb ca orezul a cărui mamă Jahan o asistă la naștere.
Când Jahan are 12 ani, puiul alb de elefant este cumpărat de la tatăl lui spre a fi trimis ca dar sultanului, o nouă curiozitate pentru exotica menajerie a acestuia. Jahan nu vrea să se despartă de Chota, de aceea se furișează în barca în care animalul este transportat, și, printr-o serie de aventuri neprevăzute, reușește să își asume identitatea de îngrijitor al elefantului.
La palat, Jahan începe să poarte o dragoste secretă pentru prințesa Mihrimah, fiica sultanului, pe care o acaparează spunându-i poveștile exotice ale vieții și aventurilor sale.
În timpul războiului cu românii, Jahan și Chota sunt luați să urmeze alaiul de bătălie și să participe la luptă. În momentul în care sultanul dă ordinul de a se construi un pod ca să poată traversa spre țara „gheaurilor”, Mimar Sinan, șeful arhitect al imperiului, apare în viața băiatului, pe care îl ia ca ucenic, alături de ceilalți trei pe care îi avea deja.
Mai târziu, Jahan află că toți ucenicii marelui arhitect obișnuiau să fie, ca și el, orfani care nu aveau unde să se ducă. De exemplu, Yusuf ascunde secretul de a fi, de fapt , femeie, purtând mănuși spre a-și ascunde mâinile delicate și prefăcându-se mută spre a-și ascunde vocea feminină.
În urma propriei nesăbuințe, dar și a conflictelor și comploturilor de care nimeni nu este ferit la palat, Jahan se află de multe ori în pericol, dar de fiecare dată apare, ca prin minune, să-l salveze, Balaban, șeful țiganilor.
Planurile marelui arhitect sunt deseori zădărnicite, nu numai de conflictul dintre dorințele umanitare, progresiste ale acestuia și pretențiile ce apar în sultanat, dar și de o mână invisibilă, care produce tot felul de accidente pe șantiere, tot felul de revolte în rândul cetățenilor și al salahorilor. După moartea arhitectului, Jahan reușește să dezlege misterul acestor întâmplări, dar, în același timp, se vede nevoit să fugă din Istanbul, unde multe mâini puternice caută să îi provoace moartea. Reușește, din nou, cu ajutorul lui Balaban.
O carte plină de aventuri, ce te ține cu sufletul la gură, și împinge spre meditație asupra complexității vieții, iubirii, caracterului, puterii, morții și schimbării.